2017. júl 28.

Vasárnapig tartott a fesztivál, ahol az étel is ingyen volt

írta: PressOne
Vasárnapig tartott a fesztivál, ahol az étel is ingyen volt

A 2017-es balatonboglári Babel Sound valószínűleg a világ egyetlen olyan belépőjegy nélkül látogatható fesztiválja, ahol a tartalmas napközbeni programok és esti koncertek mellé ingyen ebédet és vacsorát is osztottak. Mindenkinek.

babel1_1.jpg

Idén is összegyűlt a világ egy hétre Balatonbogláron. Kultúrák, nemzetiségek találkoztak és ünnepelték egymást az idei Babel Sound Világzenei fesztiválon. Olyan zenészek érkeztek ide, akik sosem látták még egymást és talán egymás országában sem jártak. Átélik a Balaton parti pillanat varázsát és alkotni kezdenek, együtt.

Egy indiai tablás, egy bangladeshi és egy magyar szitárművész, német basszusgitáros, magyar jazz gitáros és egy erdélyi énekesnő lépett a sátor színpadára pénteken, komplett koncertprogrammal. Úgy, hogy kedden találkoztak először. Nem egyedi eset ez a Babelen. A nagyszínpados együttesek is gyakran olyan vendégelőadókkal egészülnek ki, akikkel itt, a fesztivál hangulatában találtak egymásra.
Nem csak zenélni jönnek. Egymást megismerni, tanulni és tanítani. Az egész fesztivál alatt velünk vannak és a meghirdetett programok mellett nem ritkán spontán jam session-ök alakulnak ki valamelyik sátor mellett. Örömzene és örömtánc.

Az egyik legszebb pillanat talán az volt, amikor egy chilei zenekar gitárosa leírta fonetikusan a kis beszédét, és a koncertjük végén elmondta magyarul, szépen, érthetően, hogy mennyire hálásak, amiért itt lehetnek Magyarországon, mennyire szeretik a magyarokat és nagyon köszönik, hogy itt vagyunk velük. Éreztük, fontos neki, hogy tudjuk.

Színpadok, rendezvénysátrak, kulturális bemutatók, kiállítások, gyerekprogramok. A fesztiválhelyszín a balatonboglári szabad strand, festői kilátással az északi partra. Ha kedvünk úgy tartotta, csobbantunk egyet a vízben, aztán vissza a forgatagba. Vagy megkóstolni valami finomságot. Spanyol, indiai, holland, indonéz, olasz, szerb, bolgár és természetesen a magyar konyha jellegzetes specialitásai vonultak fel. Örömmel adták és mi örömmel vettük el a fél ebédnek is beillő kóstolót. Fizetségnek elég volt egy mosoly, és akkor sem néztek rossz szemmel, ha valaki kétszer állt sorba.

babel3.jpg

Nincs tömeg, nincs lökdösődés, nincs végeláthatatlan sor a pultnál. Közvetlen, családias, vagy inkább nagycsaládias a hangulat. Minden programnál azt a „majdnem teltházas” érzést éljük át, amikor már pont elegen vagyunk a felszabadult hangulathoz, de még éppen nem kellemetlen a sokaság. Mintha így lett volna kitalálva.


Emberléptékű, érték-orientált fesztivál ez, ahol talán nem is a zene a legfontosabb, hanem a találkozások, kapcsolatok, hogy mindezt együtt éltük meg. És jövőre innen folytatjuk.

babel6.jpg

A fesztivált megtisztelte jelenlétével Wening Esthyprobo, indonéz nagykövetasszony is a zárónapon. Az Indonéz és az Indiai Nagykövetség, az Izraeli Kulturális Intézet és a VIVI Budapest Egyesület aktívan hozzájárult a programokhoz. A Spanyolországból érkező koncertek megvalósulását a Acción Cultural Espanola, a Ramon Lull és az Illenc Intézet  támogatta.

Babel Sound FREE – Interaktív Világzenei Fesztivál

Honlap erre!
Facebook oldal pedig erre. 

Szólj hozzá